Brexit е надвиснал, а с него и Армагедон, ако вярвате на

...
 Brexit е надвиснал, а с него и Армагедон, ако вярвате на
Коментари Харесай

Brexit или Армагедон? Зависи кого попиташ

 Brexit е щръкнал, а с него и Армагедон, в случай че вярвате на медийните заглавия във Англия.
Вестниците са цялостни с истории за дефицит на храни, ресурси от лекарства, анулирани полети и бойци по улиците на Англия, в случай че страната напусне Европейски Съюз през идната година без съглашение за бъдещите връзки сред тях, написа Даница Кирка от Асошиейтед прес.

Тези прогнози зачестиха, откакто позициите на двете страни наподобява се втвърдиха, а английски представители направиха серия изявления за подготовката на Brexit без съглашение, който може да прекъсне търговията с Европа. Премиерът Тереза Мей не съумя да разсее опасенията, като сподели, че държавното управление се готви за всички разновидности.

Всички приказки за сериозните последици единствено акцентират какъв брой е мъчно да се откри верния метод, по който да се пресечен връзките, развивани в продължение на десетилетия, в миг, когато времето за договаряния изтича, сподели Бен Флечър, шеф за външните връзки на Федерацията на работодателите в инженерните технологии (EEF).

" Опитваме се да отхвърлим 40 години интеграция с четири или шестседмични преговори; това е ужасяващо ", споделя Флечър и прибавя: " То е също толкоз комплицирано, едвам разделиш атом... Трябва да разберем какъв брой мъчно нещо е ".

С приключването на времето напрежението се ускорява. Повече от две години, откакто Англия гласоподава да напусне Европейски Съюз, и двете страни споделят, че би трябвало да изготвят съглашение до октомври, с цел да се подсигурява, че то ще бъде утвърдено от всички страни членки, преди Лондон да напусне блока на 29 март.

 

Без договорка, 40 години свободна търговия сред Англия и Европа ще приключат и това ще задейства мита и гранични инспекции, които могат да забавят превозването на всичко - от храни и горива до облекла и коли. И още по-важно - Лондон ще излезе от общоевропейските съглашения, регулиращи сфери като авиацията и предписването на медикаменти, а това може да докара до анулиране на полети и нарушаване в доставките на лекарства.

Изявления на министрите за Brexit Доминик Рааб и на опазването на здравето Мат Ханкок предходната седмица за приготовленията на държавното управление породиха прогнози за запасяване на супермаркетите, километрични колони от камиони на граничните пунктове и пасажери, чакащи три часа за паспортна инспекция.

Тези изказвания бяха обобщение на 70-е предизвестия, които държавното управление планираше да популяризира през лятото, с цел да осведоми бизнеса и жителите за стъпките, които би трябвало да подхващат в подготовка за Brexit без съглашение. След рецензиите, че изказванията от предходната седмица са всели суматоха и са подкопали Brexit, в този момент държавното управление има намерение да разгласява предизвестията на два стадия - първия в средата на август и втория през септември съгласно известия в английските медии.

Премиерът Мей сподели, че въпреки да чака да контракти договорка, която ще резервира свободната търговия, държавното управление постъпва вярно, подготвяйки се за " всички разновидности ".

" Не става дума единствено за запасяване ", сподели тя в изявление за английската телевизия Канал 5 и добави: " Целта е да подсигуряваме, че ще можем да продължим да вършим каквото е належащо, откакто напуснем Европейски Съюз, в случай че напуснем без договорка ".

Нови опасения породиха във вторник, когато представители на локалните управляващи в Дувър, от британската страна на Ламанша, разпространиха разбор по какъв начин Brexit без съглашение ще засегне региона към най-натовареното фериботно пристанище в Европа.

Анализът, озаглавен " Операция Брок ", предвижда, че ще има непрекъсната " запушалка " от камиони, чакащи да прекосят Ламанша, създавайки колона дълга 40 благи (65 километра) във вътрешността в сушата. Близо 10 000 товарни камиона минават през Дувър в пиковите дни, съставляващи една шеста от стоковата търговия на Англия, на стойност 119 милиарда лири (156 милиарда долара) годишно. Близо 99 % от товарите, минаващи през пристанището, са от други страни на Европейски Съюз.

" Ако времето за очакване се усили, бързоразвалящите се артикули могат да бъдат повредени и веригите за доставки прекратени ", отбелязва отчетът.

Хранително-вкусовата индустрия също насочи предизвестия. Джим Уиншип, шеф на Британската асоциация за сандвичи и подготвени храни, споделя, че може да бъде затруднено доставянето на съставки като марулите и доматите, доста от които идват от континентална Европа.

" Има риск за познатия ни хамбургер ", сподели Уиншип.

И въпреки че сандвичите може  да не са най-острият проблем пред Англия, евентуалните последствия отиват доста по-далече.

Фармацевтичната компания  " Санофи " стартира да складира лекарства и ваксини във Англия повече от нормално според проекти за изключителни ограничения против вероятни транспортни забавяния след Brexit.

Базираната в Дъблин Ryanair - най-натоварената европейска самолетна компания, има намерение да включи в билетите за летния сезон за пътувания през 2019 година уговорка, предупреждаваща клиентите, че билетите им няма да бъдат годни, в случай че Brexit прекъсне полетите сред Англия и Европейски Съюз. Авиокомпанията акцентира опасенията си от Brexit без съглашение предходната седмица, заявявайки, че рискът " е недооценен ".

Вероятно това идва допълнително за последователите на Brexit като Маркъс Фиш, народен представител от ръководещата Консервативна партия. Той упрекна държавното управление, че води акция за всяване на суматоха, ориентирана да убеди електората да одобри " по-мека " форма на Brexit, която ще остави страната обвързана с Европейски Съюз за години напред. 

" Това са безотговорни, всяваща суматоха глупости и те би трябвало да спрат незабавно ", сподели той пред BBC и добави: " И би трябвало да се поддържа Brexit, за който хората гласоподаваха ".

Тези мнения бяха направени, откакто предишния месец държавното управление разгласи предлагането си към Европейски Съюз, което ще спре свободното придвижване на служащи и юрисдикцията на Съда на Европейския съюз, само че ще разреши митнически съюз за търговия със артикули и земеделска продукция. Това бързо бе отхвърлено от договарящия на Европейски Съюз Мишел Барние, който препотвърди, че Англия не може да резервира достъпа си до европейския пазар, в случай че не приема останалите базови правила на блока.

Министри в този момент обикалят европейските столици, пробвайки се да убедят водачите на страните от Европейски Съюз, че възможен неуспех да се реализира компромис ще засегне и техните страни.

Външният министър Джереми Хънт прикани Франция и Германия да употребяват въздействието си върху Европейската комисия, с цел да предотвратят неприятен излаз.

" Има действителен късмет да не се стигне до съглашение ", сподели той пред в. " Ивнинг Стандард " и добави: " Всеки допуска, не, не, не, това не може да се случи. Ами, в действителност би могло ".

 
По публикацията работи: Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР